пʼятниця, 13 лютого 2015 р.

Магія народної ляльки


Виняткове місце в матеріальній  культурі  народів займають ляльки. У цих предметах народного побуту закладена  столітня багато - життєва мудрість. Вони  наповнюють  наше життя особливою духовністю




   "Самобутні формою втілення етнічного світогляду, своєрідним комплексом і оригінальним типом світобачення. Ми, українці, виробили в складних умовах  етнічного розчленування і багатовікового поневолення  особливу систему вірувань світорозуміння, моральних, правових, етнічних форм, які складалися  упродовж історичного розвитку людської спільності на шляху до формування української нації і національної культури.
   Ми - державний народ. І від нас усіх  залежить, якою буде наша місія у започатковані нових духовних цінностей світової цивілізації.  Та без глибокого і систематичного пізнання народної духовної і матеріально - побутової культури неможливо формувати нові ціннісні орієнтації в умовах  державної незалежності.
   Звичаї народу - це ті прикмети, по яких розпізнають народ не тільки в сучасному, а і в його історичному минулому. Звичай, обряди, а також мова - це ті  найміцніші  елементи, що об'єднують  окремих людей в народ, в одну націю. Звичаї, як і виробилися протягом  усього довгого життя і розвитку кожного народу. "
Олекса Воропай.


    Становлення народно - традиційної культури українців тривало довгі століття.
   Упродовж багатьох століть український народ безупинно творив своє, тільки йому властиве духовне середовище, наповнюючи його своєрідними обрядами, ритуалами.
  Іграшки - це галузь українського народного мистецтва, що об’єднає вироби з кераміки, дерева лози соломи паперу та ін.
   До нас дійшли переважно керамічні й дерев'яні зразки, датовані ХІХ століттям лялька, кінь, вершник, птах тощо.
 Лялька з найдавніших часів вважалась одним з елементів шлюбної магії; вона супроводжувала дівчину в подружнє життя сприяла за повір'ям, народженню дітей.

   Найбільш поширеною  іграшкою для сільських дітей були чудернацькі солом’яні ляльки з перев’язаною головою і талією та довгими руками. Колисьтакі іграшки використовувалися у магічних дійствах.

      Виняткове місце в матеріальній  культурі  народів займають ляльки. У цих предметах народного побуту закладена  столітня багато - життєва мудрість. Вони  наповнюють  наше життя особливою духовністю.
   З давніх віків жінки  були берегинями традицій і передавали ці знання з покоління в покоління.  Дівчатка під керівництвом старших  створювали ляльок для гри, пізнаючи світ, вивчаючи   звичаї і обряди своєї землі.
   Дівчата та жінки виготовляли ляльок для обрядів, сімейних дат та календарних свят.
   Лялька, зроблена своїми руками, правильно і вчасно піднімала психологічний стан сім'ї.

                Стаття:
                       Куліш  Л.А.,
                       Чернявська Я.В.

Немає коментарів:

Дописати коментар